چگونگی تغذیه در بیماران مبتلا به پوکی استخوان، آرتروز مفصلی و کم کاری تیروئید

چگونگی تغذیه در بیماران مبتلا به پوکی استخوان،  آرتروز مفصلی و کم کاری  تیروئید
کنترل اضافه وزن ناشی از کاهش میزان متابولیسم، به ویژه در بیماران درمان نشده، از جمله نکات قابل توجه در درمان کم‌کاری تیروئید است.
پوکی استخوان  (Osteoporosis)

 

پوکی استخوان یکی از بیماری های شایع به ویژه در زنان کشورمان است که عمدتا به دلیل مصرف ناکافی منابع غذایی کلسیم و علل دیگری همچون مصرف زیاد غذاهای پروتئینی، شور، پرفیبر، حاوی کافئین و ... ایجاد می شود. 

 

به این بیماران توصیه کنید:

 

 روزانه کلسیم کافی (حداقل 1000 میلی گرم) از طریق مصرف منابع غنی آن خصوصا" انواع لبنیات کم‌چرب دریافت شود. یک لیوان شیر حدودا دارای 300 میلی گرم کلسیم است. بنابراین اگر یک فرد بزرگسال روزانه 2 تا 3 لیوان شیر یا معادل آن ماست یا پنیر یا کشک دریافت کند، نیاز کلسیم وی تامین خواهد شد.
•       برای جذب کلسیم باید مقادیر کافی ویتامین D (حدود 400 واحد بین المللی در روز) از نور مستقیم خورشید و منابع غذایی آن (زرده تخم مرغ، جگر، ماهی) دریافت شود. مدت زمان استفاده از نور خورشید حدود 10 دقیقه در روز و دست کم دو الی سه بار در هفته است و کافی است صورت، دست ها و بازوها در شرایط محیطی سالم در معرض آن قرار گیرد.
نوشیدنی های طبیعی مانند آب میوه، دوغ و انواع شربت ها به جای نوشابه های کافئین دار (انواع کولاها، چای و قهوه) مصرف شوند.
•      انواع ماهی به ویژه ماهی هایی که با استخوان مصرف می شوند را به عنوان منابع غنی از پروتئین، کلسیم، روی، فلوئور و ویتامین D مصرف نمایند.
•      لازم است همواره وزن در محدوده ایده آل حفظ گردد و از افزایش یا کاهش مفرط آن پرهیز شود.



آرتروز(Osteoarthritis) 

 

 کاهش فشار ناشی از اضافه وزن و چاقی بر روی مفاصل، افزایش مصرف پروتئین و کلسیم و محدود کردن مصرف چربی‌ها و کربوهیدراتها از عوامل کمک کننده به درمان این بیماری است. هیچ برنامه غذایی شناخته شده‌ای جهت پیشگیری، درمان یا تسکین آرتروز جز برخی توصیه های تغذیه ای وجود ندارد.
به این بیماران توصیه کنید:
رژیم غذایی کم کالری را رعایت نمایند. افزایش وزن با آرتریت مرتبط است. کاهش وزن، اغلب درد آرتریت در دستها را هم با وجود اینکه متحمل وزن بدن نیستند، بهبود می بخشد.
مصرف انواع ماهی را در برنامه غذایی خود افزایش دهند. مصرف مکمل های امگا – 3 نیز می تواند کمک کننده باشد.
مواد غذایی غنی از ویتامینE  نظیر جوانه غلات که می تواند در کاهش التهاب مفاصل موثر باشد را مصرف نمایند
اسیدفولیک و ویتامین B12 که نیاز به داروهای NSAID را کم می کنند، مصرف نمایند.
منابع ویتامین D (مانند ماهی آزاد، تخم مرغ و مکمل های مولتی ویتامین) و منابع بتاکاروتن را روزانه مصرف کنند.
 

 

  

کم کاری  تیروئید  (Hypothyroidism)

 

کنترل اضافه وزن ناشی از کاهش میزان متابولیسم، به ویژه در بیماران درمان نشده، از جمله نکات قابل توجه در درمان کم‌کاری تیروئید است.

 

به این بیماران توصیه کنید:
مصرف مواد پرکالری را در رژیم غذایی خود (برحسب سن، جنس و قد) محدود کنند. از آن جا که متابولیسم بدن این بیماران کاهش می یابد، باید به میزان انرژی دریافتی خود توجه داشته باشند تا دچار اضافه وزن و چاقی نشوند.
مواد فیبردار (از گروه‌های غذایی نان و غلات و میوه ها و سبزی ها) را به میزان کافی مصرف کنند.
مصرف موادی مانند سویا، کلم، گل کلم، بروکلی و شلغم را محدود کنند.
مواد غذایی حاوی روی و مس که برای عملکرد تیروئید مفید هستند را بیشتر مصرف کنند. منابع غذایی عمده روی عبارتند ازگوشت، جگر و حبوبات، و منابع غذایی  مس عبارتند از جگر، حبوبات و تخمه آفتاب گردان.

1-Krause's Food & the Nutrition Care Process, L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond, Marie V. KrauseElsevier Health Sciences, 2012 
2-مراقبت سلامت در طرح نوین سلامت تحول سلامت تدوین شده وزارت بهداشت و آموزش کشور
 
 گرد آورنده: دکتر مهدی یداللهی موحد                          
 پزشک و متخصص تغذیه
عضو علمی پورتال پایش                                  
WWW.PRODIET.IR

 

مطالب مرتبط:

چگونگی تغذیه در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک و بیماریهای قلبی و فشار خون بالا 

چگونگی تغذیه در بیماران مبتلا به هایپرلیپیدمی (چربی خون بالا) و بیماران دیابتیک

چگونه لکه های قهوه ای پوست را از بین ببریم؟

 


۲۸ فروردین ۱۳۹۸ ۱۴:۰۸
تعداد بازدید : ۱,۲۷۶
کد خبر : ۳,۸۴۷

نظرات بینندگان


نام را وارد کنید
پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید