چگونگی تغذیه در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک و بیماری‌های قلبی و فشار خون بالا

چگونگی تغذیه در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک و بیماری‌های قلبی و فشار خون بالا
مصرف زیاد نمک و غذاهای شور، روغن‌ها و چربی‌ها و مواد شیرین، به‌طور مستقیم و غیر مستقیم از عوامل موثر در افزایش فشار‌خون و بروز بیماری های قلبی هستند.
سندرم متابولیک (Metabolic syndrome)
این سندرم، مجموعه ای از عوامل خطرزای متابولیک است که در یک فرد وجود دارند. جدیدترین و گسترده ترین معیارهای شناسایی سندرم متابولیک، وجود دست کم 3 مورد از عوامل خطرزای متابولیک زیر می باشد :
1. چاقی مرکزی (شکمی) که با دور کمر اندازه گیری می‌شود:
بیش از 102 سانتیمتر در مردان
بیش از 88 سانتیمتر در زنان
 2. تری گلیسرید ناشتای خون 150 mg/dl یا بیشتر، یا دریافت دارو بدلیل افزایش تری گلیسرید خون
3. کلسترول HDL پایین خون یا مصرف دارو به علت HDL پایین:
مردان: کمتر از   40 mg/dl
زنان: کمتر از   50 mg/dl 
 4. افزایش فشار خون به 130/85 mg/dl یا بیشتر، یا مصرف دارو به‌دلیل پر فشاری خون
5. گلوکز (قندخون) ناشتا 110 mg/dl یا بیشتر، یا مصرف دارو برای گلوکز خون بالا

 

 به این بیماران توصیه کنید:
مصرف چربی های اشباع (چربی های حیوانی و روغن نباتی جامد و ...) و غذاها و روغن های حاوی اسید چرب ترانس بالاتر از 10% را محدود نمایند.
با استفاده از غلات کامل (نان های سبوس دار، حبوبات و ...) و میوه ها و سبزی های خام، میزان فیبر رژیم غذایی را افزایش دهند.
پروتئین سویا را به عنوان جایگزین گوشت، چندین بار در هفته مصرف کنند.
استفاده بیشتر از منابع غذایی فولات و ویتامینهای B6, B12, C و E را مد نظر قرار دهند .
کل نمک مصرفی روزانه (داخل غذا یا اضافه شده به غذا) را به کمتر از 5 گرم (معادل یک قاشق مرباخوری) کاهش دهند.
از منابع پتاسیم مانند میوه ها و سبزی ها بیشتر استفاده کنند.
 

 

 

 

بیماری‌های قلبی و فشار خون بالا (Cardiovascular Diseases)

 

مصرف زیاد نمک و غذاهای شور، روغن‌ها و چربی‌ها و مواد شیرین، به‌طور مستقیم و غیر مستقیم از عوامل موثر در افزایش فشار‌خون و بروز بیماری های قلبی هستند. 
توصیه های تغذیه‌ای مربوط به اصلاح الگوی مصرف مواد غذایی زمینه ساز بیماریهای قلبی عروقی مربوط به مصرف نمک، روغن و مواد قندی به تفصیل در فصل اول ارائه شده است. توصیه های کلی در این گروه از بیماریها به شرح زیر است:
به‌ طور روزانه از میوه‌ها و سبزی‌های حاوی پتاسیم (سیب زمینی کباب شده، گریپ فروت، پرتقال، موز، لوبیا و ...) استفاده کنند.
مصرف روغن‌ها را کاهش دهند و انواع روغنهای گیاهی مایع مانند روغن زیتون، روغن سویا یا کلزا را جایگزین سایر روغن ها نمایند.
طی مشاوره با مشاور تغذیه و رژیم درمانی، رژیم غذایی کم کالری در پیش گیرند.
مصرف منابع کلسیم (شیر و انواع لبنیات کم چرب) را افزایش دهند.
در مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند چای و قهوه، اعتدال را رعایت کنند.
حداقل دوبار در هفته ماهی های غنی از امگا 3 مانند ماهی آزاد، قزل آلا و کپور را مصرف نمایند.
مصرف منابع ریبو فلاوین، اسیدفولیک و ویتامین هایC ،B12  وB6  را افزایش دهند.
مصرف غذاهای شور را محدود کرده و از نمک در سر سفره اجتناب نمایند.
1-Krause's Food & the Nutrition Care Process, L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond, Marie V. KrauseElsevier Health Sciences, 2012 
2-مراقبت سلامت در طرح نوین سلامت تحول سلامت تدوین شده وزارت بهداشت و آموزش کشور

 

 گرد آورنده: دکتر مهدی یداللهی موحد                
 پزشک و متخصص تغذیه
عضو علمی پورتال پایش                                  
WWW.PRODIET.IR

 

مطالب مرتبط:


۲۷ مهر ۱۳۹۵ ۱۲:۲۴
تعداد بازدید : ۲,۷۸۰
کد خبر : ۳,۷۹۶

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید

برای دریافت فایل الکترونیکی مجله ثمر به صورت pdf در کادر زیر آدرس ایمیل خود را وارد کنید.