رزماری
رزماری گیاهی است چندساله از جنس Rosmarinus و به فرم بوته ای که در تمامی فصل های سال سرسبز می باشد. برگهای باریک آن به صورت متقابل بر روی ساقه قرار می گیرند...
گل های این گیاه به رنگ آبی مایل به بنفش می باشند. از خصوصیات این گیاه بوی فراوان برگ ها می باشد که آن را به عنوان یک گیاه معطر مشهور نموده است.

 

 
رزماری، ‌گیاهی خوشبو،‌ گرم و تند است و جزء گیاهان ادویه ای به شمار می رود. پرورش رزماری بر روی طاقچه پنجره‌ خانه، بهترین راه برای لذت بردن از این گیاه معطر در طول سال است. اگر در باغچه منزلتان رزماری پرورش می‌دهید، پیش از فرارسیدن فصل سرما و یخبندان، آن را از باغچه بیرون آورده و در خانه داخل گلدان نگه دارید؛ بدین ترتیب به راحتی می توانید از رزماری تازه در طول زمستان نیز بهره ببرید. گیاه رزماری را بر طاقچه‌ آفتابگیر آشپزخانه تان قرار دهید تا برای استفاده در آشپزی همیشه در دسترستان باشد. زمان گل دهی این گیاه تیر و مرداد است. در اواخر بهار می‌توانید گیاه را به باغچه باز‌گردانید.
پرورش گیاه رزماری بسیار آسان است. رزماری از معدود گیاهان مقاوم و پایداری است که به‌خوبی داخل خانه رشد می‌کند. 
هرچه بتوانید گیاه‌تان را در معرض نور مستقیم بیشتری قرار دهید، بهتر رشد خواهد کرد. بگذارید خاک آن بین وعده‌های آبدهی کمی خشک شود. کاشت رزماری در گلدان سفالی به خشک نگه داشتن و جلوگیری از پوسیدگی ریشه آن کمک می‌کند.

 

 
شاخه‌های اضافی آن را ببُريد تا مرتب به نظر برسند. زمانی‌که رزماری را هرس می‌کنید، همیشه آن را از بالای مفص ساقه ببُرید؛ هیچ‌گاه بیش از یک سوم آن را در یک وعده برداشت نکنید.
رزماری گاهی دچار کپکی شبیه به پودر می شود؛ قارچی به رنگ سفید مایل به خاکستری که ناشی از عدم گردش هوا در اطراف گیاه است. رزماری را جایی نگه دارید که مقدار زیادی هوا به آن برسد؛ اما از سرما و گرما در امان باشد.
نور زیاد: رزماری را حداقل شش ساعت در روز در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید. هر چند روز یک‌بار، گیاه رزماری را بچرخانید تا به طور یکنواخت رشد کند؛ زیرا این گیاه به سمت منبع نور متمایل می‌شود. اگر از نور فلوئورسنت (لامپ مهتابی) استفاده می کنید، لامپ را به مدت 14 ساعت در فاصله  15 سانتی‌متری بالای سر گیاه قرار دهید.
آب: بگذارید آب به همه قسمت‌های این گیاه برسد، سپس اجازه دهید بین وعده های آبدهی، سطح رویی خاک به عمق پنج سانتی متر خشک شود. دقت کنید بیش از حد به رزماری آب ندهید؛ چرا که این گیاه دوست دارد در قسمت‌های خشک خاک بماند. خاک خیس باعث می‌شود برگ‌های این گیاه قهوه‌ای رنگ شده و پس از مدتی بیفتند.
رطوبت: رطوبت متوسط اتاق. هوای داخل خانه زمانی‌که وسایل گرمایشی روشن است می‌تواند بیش از اندازه خشک می شود؛ بنابراین در زمستان، رطوبت مورد نیاز گیاه را با قرار دادن گلدان آن داخل سینی یا جعبه‌ای مرطوب فراهم آورید.
دما: گرم در بهار و تابستان، 18تا 27 درجه سانتی‌گراد (65 تا80 درجه فارنهایت) و خنک در پاییز و زمستان، 7 تا12 درجه سانتی‌گراد (45 تا70 درجه فارنهایت)  باید باشد.
خاک: برای خاک گیاه رزماری، از مخلوط خاک گلدانی‌ که به‌خوبی زِه کشی شده است، مانند مخلوط کاکتوس یا ترکیب خاکی که برای تمامی مقاصد گلدانی استفاده می‌شود به همراه ماسه‌های تیز یا پرلیت به نسبت دو به‌ یک  استفاده کنید.
کود: گیاه رزماری را ماهی یک‌بار با کود مایع متعادل که با آب رقیق شده است، تغذیه کنید.
انتشار: از ساقه های جوان و بدون گل به اندازه 10-15 سانتی متر از نوک ساقه را ببُرید.برگهای اضافی قسمت پایین قلمه را جدا کنید و دربستر کوکوپیت و پرلایت به نسبت مساوی (هر بستری که بتواند در حین حفظ رطوبت زهکش خوبی داشته باشد)بکارید. دمای مناسب برای ریشه زایی 21 درجه سانتی گراد است قلمه هارا دور از تابش نور مستقیم آفتاب و بستر را همیشه مرطوب نگه دارید تا ریشه زایی تحریک شود بعد از 3-5 هفته ریشه ها تشکیل میشود که میتوان بعد از این مدت میزان تابش نور را  به تدریج افزایش داد.رزماری از طریق خوابانیدن هوایی ،تقسیم بوته و بذر نیز افزایش میابد که بهترین روش همان تکثیر از طریق قلمه ساقه است.

 

 
هرس:رزماری هرس پذیری خوبی درد و با هرس میتوان شکل و ارتفاع آن را کنترل کرد. برای اینکه گیاه شکل بوته ای داشته باشد نیاز به سرزنی مرتب دارد و قانون کلی در سرزنی این است که نباید بیشتر از 30 درصد طول یک شاخه هرس شود.
 

 پرورش رزماری به شکل بنسای

 

 

خردکردن رزماری: برگ‌های تازه آن را از ساقه کوچکی که به آن متصل است، نگه دارید و با چاقو آن ها را به اندازه دلخواه خرد کنید.

 

خشک کردن و پودرکردن رزماری: دسته های رزماری را با یک نخ به هم ببندید و به مدت چهار هفته به صورت وارونه در یک محیط خشک و تاریک آویزان کنید، اگر جریان باد باشد بهتر است. پس از خشک شدن، نخ را گشوده و آن ها را روی یک سطح صاف پهن کرده و برگ ها را در جهت مخالف رویش از ساقه جدا کنید و برگ های خشک شده رزماری را در یک ظرف شیشه ای و در جای خشک و خنک به مدت یک سال نگه داری کنید.

 

 مطالب مرتبط:

با رایحه این گیاه حافظه سالمندان خوب میشود.

 

منبع:

http://www.sanazsania.ir/articles/
http://greenhorticulture.persianblog.ir/post/186/

۲۹ خرداد ۱۳۹۵ ۱۰:۲۸
تعداد بازدید : ۱,۱۵۱
کد خبر : ۱,۷۴۶

نظرات بینندگان


نام را وارد کنید
پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید